Translate

19 Şubat 2011 Cumartesi

KUYUMCULUKTA SÜRREALİZM ETKİLEŞİMLERİ



Bir ampülü değiştirmek için kaç Gerçeküstücü gerekir?
Yanıt:Balık
Gerçeküstücülük (ya da diğer popüler kullanımlarıyla Sürrealizm -Dadaizm-) yukarıdaki soru ve cevapta o kadar çıplak bir "gerçeklikle" anlatılmaya çalışılmış ki hayran kalmamak imkansız. Dünyada kuyumculuk sektörünün yeni gözde takıları şimdilerde Sürrealist ürünler. Bu tarz ürünlerin "vintage" kalıplar içerisinde sunulması ve tüketiciler tarafından oldukça ilgi görmesi bu akımın etkileşimlerini daha da arttırarak sektörümüze kazandıracak gibi gözüküyor.


Dünyanın cinnet dönemi olan 1900'lü yılların başında Sürrealizm bu çılgın devre kendine özgü bakışı ile sanatın hemen her dalından ses vererek karşı koymaya çalıştı. Sürrealizmin kökeninde,şüphesiz Tanrıtanımazlık, her türlü otoriteye karşı koyma ve Darwinizm gibi damarlardan beslenmenin getirdiği bir seçkincilik ve tehlike de barınmıyor değildi. Ancak yıllar ilerledikçe ve ilk Sürrealistlerin dönemi sona ermeye başladıkça, ikinci ve üçüncü dönem sürrealistlerin bu akımı biraz daha seyrelterek günümüze taşımaları farklı yaratımları da dönemimize kazandırmaya başladı.


Kuyumculuk sektörü de, farklı takı tasarımlarını bu kadim akımın rüzgarı ve esinlendirmesi ile çeşitlendirecek gibi gözüküyor.Şimdilik daha yoğun bir biçimde Avrupa ve Amerika da ilgi çeken bu tarz tasarımlı takı ürünlerinin yakın bir gelecekte ülkemizde de tercih edilebileceğini düşünüyoruz.
Dünyada çok uzun bir dönem her tür sanat alanında etkileşimlerini gösteren böyle bir akımın "esinlendirmelerinin" sektörümüze çok özgün eserler kazandırabileceğine inanıyoruz.

1 yorum:

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...